«Червоний» — четверта книга М. Пастуро з масштабної історії кольору в західноєвропейських суспільствах («Синій», «Чорний», «Зелений» вже були видані «Новим літературним оглядом»). Шляхетний і величний, сповнений життя, енергійний і навіть агресивний, червоний був першим кольором, який людина навчилася виготовляти та розділяти на відтінки. До порівняно недавнього часу саме він залишався найбільш затребуваним і займав найвище становище у колірній ієрархії. Чому ж вважається, що червоне вино бадьорить більше, ніж біле? Червоне м’ясо поживніше? Червона помада краще за інші відтінки прикрашає жінку? Червоні автомобілі — згадаємо «феррарі» та «мазерати» — швидше за інших, а у спорті, як свідчить легенда, гравці в червоних майках морально пригнічують супротивників, тому їхня команда рідше програє? Французький історик М. Пастуро намагається відповісти на ці та інші питання, розібратися, звідки така беззаперечна віра у могутній червоний, та знайти причини його поступового зникнення з нашого повсякденного життя.
Красный, История цвета, Мишель Пастуро, Теория моды, Видавництво Новое литературное обозрение.